Gennem alle årerne har Lille Kirkebjerg været mit hjertebarn, ikke blot fordi jeg sad i bestyrelsen af lærere og forældre, som varetog driften af hytten, men fordi jeg ret hurtigt opdagede, at dette sted i Bregnerød var en perle.
Sådan fortæller Grethe Møller Olesen, i sit lille tilbageblik omkring Lille Kirkebjerg fra sin tid som lærer på Kirkebjerg Skole fra 1978 – 2012, hvor hun gik på efterløn.
En bestyrelse, som med forældres støtte (især det håndværksmæssige) holdt liv i stedet i mange år og udførte med de få midler, der var til rådighed, lidt forskønnelse henover tid, så godt det nu kunne lade sig gøre. Der var mange drømme om ny toiletter med tilhørende badefaciliteter. Men det var der desværre ikke økonomi til.
Det fine anneks blev bygget af lærlinge fra Teknisk Skole på Nørrebro som svendestykke. Det var et sjovt projekt at samarbejde med de unge mennesker.
Skal hilse at sige, at det som ofte var noget af en prøvelse at sove mellem snakkende, larmende og grinende elever, som havde det vildt sjovt på den anden side af væggene.
Lærerne sov mellem eleverne
Sovesalene var i sin tid opdelt med et lærerrum imellem dem. Skal hilse at sige, at det som ofte var noget af en prøvelse at sove mellem snakkende, larmende og grinende elever, som havde det vildt sjovt på den anden side af væggene. Meget nattesøvn blev det aldrig til. Der var et lille værelse i hovedhuset, hvor badet er i dag, og her sov en af os lærere. Som regel var vi 3 af sted, og ved lodtræning afgjorde vi, hvem der skulle få lov til at få lidt mere nattero og sove i køkkenkammeret, som vi kaldte det. Til gengæld har jeg ofte haft besøg om natten af mus, som kravlede hen over soveposen.
Vi cyklede til Lille Kirkebjerg
I mange år var jeg på hyttetur mindst 2 gange om året med mine klasser, og jeg kom til at holde meget af stedet, som ligger i den mest fantastiske natur – en spytklat fra Kirkebjerg skole. Det betød også, at det blev til mange cykelture derop med små pauser undervejs. Ved Bøndernes Hegn var der i sin tid en kiosk, hvor der blev provianteret slik og sodavand til de næste3 dage.
Ligeledes på hjemture blev der købt forfriskninger til at klare strabasserne. For nogle elever var det en lang cykeltur. Utallige punkteringer er det også blevet til, rystet på hovedet af cykler der havde kendt bedre dage med elever, der aldrig troede, at de nåede frem til Lille Kirkebjerg. Der var faktisk elever dengang, som ikke var fortrolige med det at cykle. Men vi nåede altid frem.
For de yngste klasser havde vi fået etableret en bustransport, husker ikke hvordan den kom i stand, men det betød, at vi kørte med toget til Farum, hvor bussen holdt efter aftale. Vi blev sat af ved Bregnerød Kro og gik det sidste stykke.
Eleverne lavede selv mad i hytten
Hjemmefra vidste eleverne, hvad de praktiske gøremål indebar, når de var i hytten. Madhold, oprydningshold, brændehentning, opvaske- og afrydningshold. Som regel var der købt ind på forhånd af os lærere, som forældrene sammen med bagagen kørte op til hytten. Et hyggeligt samarbejde. Som regel kunne jeg personligt godt lide at være i hytten onsdag til fredag, hvor forældrene kom sen eftermiddag til eftermiddagskaffe. Senere fællesspisning, bål og en fælles oprydning. Den del af mit lærerliv var guld værd, som betød, at forældresamarbejdet fik flere positive sider. Bl.a. et godt sammenhold i forældrekredsen, hvilket også smittede af på eleverne.
Masser af udendørsaktiviteter – herunder boldspil, skattejagt, gåture i skoven og gennem området på den anden side af vejen, der fører ned til hytten, natløb, snobrødbagning, bålhygge med sjove historier, sange osv. Indimellem et natløb med overraskelser i form af spøgelser, som dukkede frem bag træerne – altid i nærheden af hyttens område. Shelteren har også givet et ekstra udeliv.
Lille Kirkebjerg kan noget særligt i al slags vejr
Når det var muligt at komme i hytten stort set hele året, betød det også al slags vejr og opleve naturens skiftende årstider. Maj måned med nattergalesang er et fint minde – også for de elever, som kunne holde sig vågne. Et gedigent regnvejr, skybrud afleverer en meget våd og glat bakke bagest på grunden. Der har mange elever i regntøj ”kælket” ned i mudder for derefter at blive spulet rene med vandslange.
Engang måtte vi tilkalde skadedyrslaboratoriet, da indgangen til huset var plaget af nogle meget store gedehamse, som havde slået bo lige ovenover dørkarmen. Eksperterne ankom i ”rumdragter” og sprøjtede gift ind i boet. Fangede en enkelt, som kom i glas. Vi måtte ikke nærme os huset de næste par timer.
Tipvognssporet i området fortæller om tegnstensproduktion. Cobrahytten var i sin tid et kunstnerkollektiv. Den lå i nærheden af vores område i skoven. Endnu kan man sikkert finde rester af mursten fra det flotte arkitekttegnede hus, som blev bygget i slutningen af 30’ erne.
En gang fik vi natligt besøg af nogle unge mennesker, som var faret vild i skoven. De overnattede i deres telt på grunden og drog videre næste morgen.
De første år blev hytten bl.a. lejet af Ungdomsskolen, som bidrog pænt til driften og dermed til vedligeholdelsen. Depositum fik de aldrig tilbage…… tja gæt hvorfor.
Lidt spredt fægtning i et forsøg at skabe et tilbageblik til en tid, hvor der var meget liv på Lille Kirkebjerg.
Mvh Grethe Møller Olesen – Juli 2020
Dengang kaldte vi det bare weekendhytten, – men det var jo det oprindelige navn da vi som skolebørn i 1944–47 samlede penge ind til virkeliggørelsen af en hytte et fristed efter de tunge år. Selve skolen blev jo bygget færdig i 1944–45 og som 2. klasselev blev der holdt forskellige former for lotto indsamling for at virkeliggøre drømmen om en Weekend Hytte. Alle havde i denne samtid hørt i Danmarks Stats Radiofoni hver lørdag hør radioudsendelsen “Weekendhytten” og spirren til sang, sammenvær og glæde var født og blev ført ud i virkeligheden. (pHK)
Hej Palle,
tak for din kommentar..
Kan du fortælle mere om hvad radioprogrammet weekendhytten var for noget?
Jeg erindrer radioprogrammet blev sendt fra Islev Bio over mellem og lange bølge senderens fra Stats Radiofonien (som Danmarks Radio hed på denne tid)
morsomt når man læser om alle aktiviteterne så dukker der pludselig ting frem fra fra gemmerne. Jeg husker vi fik udleveret en masse tyndt læder som skulle skæres i forskellige mønstre og sys sammen til noget vi kaldte penneviskere. Dengang var kuglepennen ikke nået til dk.. pr stk 5 ører.mange bække små skabte weekendhytten
Jeg husker også disse sammensyede disse sammensyede stof/læder penneviskere til at rense ens pen med.